Dnes sme si pre Vás pripravili článok z trochu iného súdka, než látkového... Pretože sa nám množia otázky na recepty na dobroty, ktoré ste u nás mohli ochutnať na dni otvorených dverí, rozhodli sme sa ich pre Vás spísať.
Jablková torta
Suroviny:
- 3 vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 150 g hl. špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 čajová lyžička škorice
- 100 g vlašských orechov
- 120 ml oleja
- 350-400 g hrubo nastrúhaných jabĺk
- citrónová kôra
- 1 čajová lyžička kakaa
Poleva:
- 1 kelímok kyslej smotanx
- cukor práškový
- môžeme posypať orechmi, čokoládou či karamelom
Zmiešame všetky „mokré“ suroviny, vyšľaháme a potom pridáme všetky „suché“ suroviny a šľaháme.
Mrkvové muffiny s makom
Suroviny:
- 300 g mrkvy nastrúhanej na jemno
- 1 veľké jablko
- 300 g hl. špaldovej múky
- 250 g cukru krupica
- 3 veľké vajcia
- 200 ml oleja
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lyžičky škorice
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo vrecko vanilkového cukru)
- 1/2 lyžičky soli
- nemletý mak
Zmiešame všetky „mokré“ suroviny, vyšľaháme a potom pridáme všetky „suché“ suroviny a šľaháme.
Koláčiky našej Monči
Suroviny:
- 750 g hladkej múky
- 250 g masla
- 4 žĺtky
- 6 lyžíc práškového cukru
- 60 g droždia
- štipka soli
- citrónová kôra
- 1/4 l mlieka
Náplň:
Droždie s 1 lyžicou cukru a trochou vlažného mlieka necháme vzísť. 5 lyžíc cukru, maslo, žĺtky, soľ a citrónovú kôru utrieť. Potom pridať múku a zvyšok mlieka.
Maková bábovka
Suroviny:
- 1 kelímok ricotty (250 g)
- 1 a 1/2 téglika hl. špaldovej múky
- 1/2 téglika mletého maku
- 2 vajcia
- 1/3 téglika repkového oleja (alebo prepusteného masla)
- 3/4 téglika mlieka
- 2 polievkové lyžice pravého kakaa (nemusí byť)
- 6 polievkových lyžíc trstinového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- mak
- vanilkový extrakt alebo štipka mletej vanilky
- strúhaný kokos na vysypanie formy
Zmiešame múku, mak, prdopeč, sódu a soľ, dobre premiešame. Vyšľaháme vajcia s cukrom, ricottou a vanilkou, potom pridáme olej a mlieko. Do mokrých ingrediencií preosejeme zmes suchú a vyšľaháme do hladka. Pečieme cca 45 minút na 175 °C. Po upečení nechať 5-10 minút odstáť a vypariť, aby sa nerozpadla.
Míša rezy
Suroviny
- 5 vajec
- 150 g cukru
- 120 g hl. múky
- 30 g holandského kakaa
- 50 ml oleja
- štipka soli
Krém:
- 750 g tučného tvarohu
- 200 g masla
- 120 g cukru múčka
Z bielkov a soli vyšľaháme sneh, pridáme cukor. Žĺtky šľaháme s olejom. Potom všetky suroviny zmiešame. Pečieme 30-35 min. pri 150°C.
Mriežkový koláč
Suroviny:
- 400 g hladká múka
- 1/2 balenia prášok do pečiva
- 100 g práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 2 lyžice mlieka
- 1 ks vajcia
- 1 lyžica hnedý rum
- 200 g masla
Náplň:
- 500 gramov tvarohu
- 2 vajcia
- cukor
- vanilkový cukor
- džem
Preosiatu múku, zmäknuté maslo a cukor zmiešame, pridáme v mlieku rozšľahané vajcia a rum. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 2 časti (2/3 a 1/3) a dáme do chladu. Väčší diel cesta rozvaľkáme, vložíme na hlbší plech a rozotrieme naň náplň. Druhý diel cesta rozvaľkáme na hrubší plát, pokrájame na 1,5 cm široké pásiky, z ktorých urobíme mriežku na koláči a dáme piecť.
Hermelínová nátierka
Suroviny:
- 1 hermelín
- 100 g šunky
- cibuľka
- nátierkové maslo
- 1 vrecko majonézy
- 1 tavený syr
- soľ, korenie