Recepty na dobroty z otvorených dverí

24.4.2023

Mňam, mňam, mňam....:-)

Dnes sme si pre Vás pripravili článok z trochu iného súdka, než látkového... Pretože sa nám množia otázky na recepty na dobroty, ktoré ste u nás mohli ochutnať na dni otvorených dverí, rozhodli sme sa ich pre Vás spísať.

Jablková torta

Suroviny:

  • 3 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 150 g hl. špaldovej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 100 g vlašských orechov
  • 120 ml oleja
  • 350-400 g hrubo nastrúhaných jabĺk
  • citrónová kôra
  • 1 čajová lyžička kakaa

Poleva:

  • 1 kelímok kyslej smotanx
  • cukor práškový
  • môžeme posypať orechmi, čokoládou či karamelom

Zmiešame všetky „mokré“ suroviny, vyšľaháme a potom pridáme všetky „suché“ suroviny a šľaháme.

Mrkvové muffiny s makom

Suroviny:

  • 300 g mrkvy nastrúhanej na jemno
  • 1 veľké jablko
  • 300 g hl. špaldovej múky
  • 250 g cukru krupica
  • 3 veľké vajcia
  • 200 ml oleja
  • 3/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lyžičky škorice
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo vrecko vanilkového cukru)
  • 1/2 lyžičky soli
  • nemletý mak

Zmiešame všetky „mokré“ suroviny, vyšľaháme a potom pridáme všetky „suché“ suroviny a šľaháme.

Koláčiky našej Monči

Suroviny:

  • 750 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 4 žĺtky
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 60 g droždia
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • 1/4 l mlieka

Náplň:

  • tvaroh, lekvár, mak

Droždie s 1 lyžicou cukru a trochou vlažného mlieka necháme vzísť. 5 lyžíc cukru, maslo, žĺtky, soľ a citrónovú kôru utrieť. Potom pridať múku a zvyšok mlieka.

Maková bábovka

Suroviny:

  • 1 kelímok ricotty (250 g)
  • 1 a 1/2 téglika hl. špaldovej múky
  • 1/2 téglika mletého maku
  • 2 vajcia
  • 1/3 téglika repkového oleja (alebo prepusteného masla)
  • 3/4 téglika mlieka
  • 2 polievkové lyžice pravého kakaa (nemusí byť)
  • 6 polievkových lyžíc trstinového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sódy
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • mak
  • vanilkový extrakt alebo štipka mletej vanilky
  • strúhaný kokos na vysypanie formy

Zmiešame múku, mak, prdopeč, sódu a soľ, dobre premiešame. Vyšľaháme vajcia s cukrom, ricottou a vanilkou, potom pridáme olej a mlieko. Do mokrých ingrediencií preosejeme zmes suchú a vyšľaháme do hladka. Pečieme cca 45 minút na 175 °C. Po upečení nechať 5-10 minút odstáť a vypariť, aby sa nerozpadla.

Míša rezy

Suroviny

  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • 120 g hl. múky
  • 30 g holandského kakaa
  • 50 ml oleja
  • štipka soli

Krém:

  • 750 g tučného tvarohu
  • 200 g masla
  • 120 g cukru múčka

Z bielkov a soli vyšľaháme sneh, pridáme cukor. Žĺtky šľaháme s olejom. Potom všetky suroviny zmiešame. Pečieme 30-35 min. pri 150°C.

Mriežkový koláč

Suroviny:

  • 400 g hladká múka
  • 1/2 balenia prášok do pečiva
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 ks vajcia
  • 1 lyžica hnedý rum
  • 200 g masla

Náplň:

  • 500 gramov tvarohu
  • 2 vajcia
  • cukor
  • vanilkový cukor
  • džem

Preosiatu múku, zmäknuté maslo a cukor zmiešame, pridáme v mlieku rozšľahané vajcia a rum. Vypracujeme cesto, rozdelíme ho na 2 časti (2/3 a 1/3) a dáme do chladu. Väčší diel cesta rozvaľkáme, vložíme na hlbší plech a rozotrieme naň náplň. Druhý diel cesta rozvaľkáme na hrubší plát, pokrájame na 1,5 cm široké pásiky, z ktorých urobíme mriežku na koláči a dáme piecť.

Hermelínová nátierka

Suroviny:
  • 1 hermelín
  • 100 g šunky
  • cibuľka
  • nátierkové maslo
  • 1 vrecko majonézy
  • 1 tavený syr
  • soľ, korenie


Zobraziť všetky výsledky
Zavrieť
// google analytics prestehovany jako optimalizace pro rychlost do eshop.js